Regionální přebor školních družstev v šachu 2017

Stejně jako v loňském roce, i letos jsme si na sebe s Peterem Jandou naložili břemeno v podobě organizace regionálního přeboru školních družstev. Pravda, bylo nám trošku úlevou, že naši sousedé z Neratovic se rozhodli v organizaci vlastní akce a tím pádem nám odpadla většina účastníků z okresu Mělník. Stejně tak nám vypadly v loňském roce úvalské týmy a nebyla taková účast ze strany čelákovického gymnázia. Naopak se rozšířila účast ze Šestajovic, přivítali jsme nově gymnázium z Brandýsa nad Labem a první stupeň sousední ZŠ Mochov.
A dlužno dodat, že nováčkové si skutečně nevedli špatně! Smutnou zprávou bylo, že v kategorii středních škol byla účast pouhých dvou týmů a tak bylo logické, že jsme tyto týmy sloučili s týmy druhého stupně a vyhodnotili jsme je zvlášť. Ale pojďme se podívat na výsledky.
Turnaj prvního stupně měl v sobě náboj v podobě stíhacího boje dvou nejsilnějších týmů. A stejně jako loni byli i letos byli šťastnější reprezentanti ZŠ Stará Boleslav. I přes remízu s největšími konkurenty ZŠ Komenského nastřádali nejvíce bodů a zaslouženě si odvezli pohár pro regionální šampiony. Prostě měli vyrovnanější tým. Útěchou pro čelákovické barvy je to, že mladí bojovníci ze ZŠ Komenského Čelákovice – Tomáš Sedmihradský a Daniel Kubíček – na prvních dvou šachovnicích získali 100% bodů.
Detail turnaje je zde: http://chess-results.com/tnr311579.aspx?lan=5

1st
Smíšený turnaj druhého a třetího stupně měl dva jasné vítěze. Nicméně v honu o další medailové pozice a tedy i postup na krajský přebor byl boj do poslední chvilky snad o každé políčko šachovnice. Na prvním místě se tedy zcela zaslouženě umístila stále se zlepšující skupinka mládežníků ze ZŠ Kostelní. Stojí za připomenutí, že v loňském roce v tomto turnaji tento tým naklonil misky vah ve svůj prospěch až v posledním kole a to způsobem „když se dva perou, třetí se směje“, kdežto letos si první místo zajistili první místo již zhruba dvě kola před koncem a nic na tom nezměnil ani fakt, že v posledním kole tým ZŠ Kostelní remízoval s věčným rivalem z Gymnázia Čelákovice. Ano, čelákovické gymnázium v tu chvíli jelo na nejvyšší možnou rychlost, ale pouze druhý týmy si zajistil postup na krajský přebor a to by znamenalo, že by museli rivala velmi výrazně porazit a ještě by museli doufat v zaváhání Boleslavské či Brandýské školy. To bylo důvodem, že Čelákovice nakonec nezískal v této kategorii double: ZŠ Stará Boleslav měl v posledním kole přeci jen přívětivější los a ve svůj prospěch měla i lepší výchozí postavení. Na stranu druhou aspirantů stříbrného poháru bylo v tu chvíli více. Před posledním kolem byly v rozmezí pouhého jednoho bodu celkem čtyři aspiranti: ZŠ a MŠ Palachova z Brandýsa, ZŠ Stará Boleslav, Gymnázium Čelákovice a rovněž ZŠ Kostelní Čelákovice v půvabném složení – čtyř dívek. Dívčí tým byl dokonce po pátém kole na druhém místě v kategorii.

3st
A na závěr máme výsledek středoškoláků. Na poslední chvíli se odhlásil tým čelákovického gymnázia a to byl důvod, proč byly oba zbylé týmy včleněny k mladším hráčům. A v pětičlenném zastoupení vítězů z Brandýsa máme hned tři hochy z naší líhně. A navíc králem druhé šachovnice se stal Lukáš Janda, což nám samozřejmě velmi lichotí. Asi netřeba zdůrazňovat, že v celkovém turnaji brandýské gymnázium nechalo ostatní o parník za sebou.
2st
Detail turnaje je dohledatelný zde: http://chess-results.com/tnr311578.aspx?lan=5
První dva týmy prvního a druhého stupně se tedy podívají na krajský přebor školních družstev, který budou hostit v blízké budoucnosti Neratovice. Stejně tak se kvalifikovali na turnaj hoši z brandýského gymnázia.
Je na místě poděkovat za spolupráci nejen Peterovi Jandovi, ale rovněž i panu Jarému z Brandýsa, který vypomohl s rozhodcováním. Stejně tak v rámci možností pomohli i dozorující z řad učitelů a rodičů.
Doufáme, že se dětem turnaj líbil a že i drobné zdržení turnaje není zásadní překážkou a že se v hojném počtu setkáme opět v příštím roce. A třeba se nám podaří opět přilákat tým z Úval, anebo další nováčky například z Lysé nad Labem. Ostatně poháry byly letos pěkné a snad bude lákadlem i to, že si každý odnesl nějakou drobnou cenu. Ostatně posuďte sami z fotografií.

Na viděnou za organizátory přeje Robert Kubíček

– zobrazeno 681x

Back to Top